Naturbørnehuset
 
Kostpolitik

Vores Kostpolitik:

KOSTPOLITIK FOR FUGLEREDEN

MÅL:

1. At børnene ved selv at dyrke egne grøntsager følger processen fra jord til bord.

2. At børnene får smag for en simpel og sund kost i hverdagen.

3. At børnene følger årets gang igennem det der spises.

 

Morgenmad:

Den morgenmad som børnene tilbydes i Fuglereden, fra kl.6.30-7.30, er økologisk havregryn, kornflaks og økologisk mælk og max en tesk.fuld sukker evt. frugt. Vi servere økologisk: Rugbrød eller grovbrød og smør, samt mager ost, og leverposteg.

Frokost:

Børnene har hver dag selv madpakke og drikkevand med hjemmefra og den kost vi til byder er et supplement til madpakken. Af drikkevare serveres vand, alle børn medbringer drikkeflaske med 1/2 ltr. rent, koldt vand. Det anbefales at bruge en klar 1/2 ltrs. genbrugsflaske (evt.sodavandsflaske m/skruelåg), Skift den jævnligt! - Det anbefales at flasken vaskes mere grundigt mindst hver anden dag. I sommerhalvåret fra maj til oktober er der brug for en isklump i vandflasken. Vi opfordrer til at madpakken indeholder: Groft fiberholdigt mørkt brød med pålæg eller frugt på og meget gerne grøntsager til at gnave af. Herudover er det altid dejligt med lidt rester fra aftensmaden dagen i forvejen f.eks: Et stk. fisk, en hakkebøf, en rest pasta eller lign. Nødder og mandler kan også medtages i madpakken.

Frugtstænger, rosiner og ostehaps skal på rugbrød.

Slik, kiks, kage, vafler og frugt yoghurt, myslistænger og saftevand må ikke medbringes i/til madpakken, da der er for meget sukker i. Såfremt man hjemme har bagt pandekager eller boller kan en sådan medtages bare ikke dagligt!

Eftermiddag/frugt:

Fælles frugt og grøntsager lægges i kurv og skal så vidt muligt være økologisk, samt vasket hjemmefra. Sent på eftermiddagen servere vi nogle gange rugbrød og ost eller lign. Mini Viberne får et glas økologisk letmælk eller mini mælk, samt et stk. brød til deres frugt om eftermiddagen. Ind i mellem får alle et glas mælk som mellemmåltid, ligesom vi til stræber, at bruge mælk i vores supleringskost. Når basiskosten er sund og nærende, kan vi bedre tillade os at bage f.eks. en bålpande- kage, eller veksle indsamlede glasskår til is eller slik. Børnene lærer at spise og erkende, at kost grundlæggende skal være sund - så kan man bedre tillade sig selv et lækkert (usundt) mellemmåltid af og til. Hvis børnene skal have kiks og kage skal det aftales med personalet og ikke lægges i frugtkurven eller i madkassen. Vi handler og spiser - så vidt det er muligt økolgiskkost og vælger slik uden kunstige tilsætningsstoffer. Vi modtager meget gerne riskiks og knækbrød til fælles mellemmåltid, giv det til personalet, - ikke i madkassen.

 

Pædagogisk handleplan i forhold til kostpolitikken:

I plantekasser og køkkenhaver dyrker vi selv lidt grøntsager, som bruges i den fælles kost, vi tilbereder og nyder sammen. For os er det vigtigt, at børnene selv er med til at gøre haven klar, så/plante, passe og at høste f.eks. jordbær og salat til frokost. Da børnehavebørn er i alderen 2-6 år, er det vigtigt for deres forståelse, at de selv har fingrene i jorden og erfarer, at sådan avler man grønt. Vi dyrker vores haver økologisk. D.v.s. uden tilsætning af kemisk gødning eller sprøjtemidler. Vores små haver kan dog kun udgøre et tilskud til de madvarer, vi har brug for. Børnenes forældre støtter os og har løbende og frivilligt årstidens frugt og grønt med, fra deres haver hjemme. Dette har lige så stor underbyggende betydning, som det vi selv gør i forhold til kost og dyrkníng heraf, her i børnehaven. For at forstærke børnenes oplevelse af hvor madvarerne kommer fra, kan vi året rundt besøge en bondegård og en grøntsags-gartner. Når vi laver mad f.eks suppe på bålet, er det børnene der vasker og snitter grøntsagerne og putter dem i gryden osv. Ligeledes er de også med, når der indsamles urter til at krydre suppen med. Når vi bager, maler børnene måske korn, som suplement til det færdigmalede indkøbte mel. Det er vigtigt, at børnene smager og lærer at kunne lide den smag som frugt og grønt har, uden at de er tilsat alle mulige sødende og kemisk fremstillede smagsforstærkere. Årets gang afspejler sig i vores kost således, at salat naturligt er noget man spiser meget af om forår og sommer. Kål, rødbeder mm. om efteråret, og om vinteren. Nogle måltider markere årstiden f.eks: Æg, pandekager og salat om foråret, brød og frugt ved høst tid, som regel spisekastanier om efteråret, ligesom blodpølse og æblegrød hører til ved juletid.