Naturbørnehuset
 
Kostpolitikken i Naturbørnehaven

 

Kære forældre ved Natur-Børnehaven.

Hvorfor kost- og fødselsdagskost-politikker?

Vi har som forældrebestyrelse og personale valgt at lave en kost- og fødselsdagskost- politik. Dette for at lette jeres tænkearbejde med at vurdere hvilken kost der skal med hvornår.

Vores måltider i børnehaven intages fælles og derfor er det prioriteret at børnenes kost er nogenlunde lige sund, nærende og spændende at gå i gang med. Er den det, spiser børnene lettere det de har med og madpakken bliver ikke noget man kan højne sin status i gruppen på og lign.

Med hensyn til fødselsdagspolitikken er vi rigtig mange der har fødselsdag og skal vi i børnehaven nogle gange kunne forsvare, at bage småkager eller lave en dessert med børnene er det vigtigt at det indtag af sukker vi ellers får er så lille som muligt. Fravalget af søde sager til fødselsdage er altså ikke fordi vi er sukker forskrækkede.

At kost og fødselsdags politikken er som den er, er altså for dit barns skyld. Som forældre kan du også bedre tillade dig at have lidt sødt eller lækkert liggende i bilen hvis dit barn har svært ved at få pakket sig sammen til at tage hjem om eftermiddagenJ

Naturbørnehuset Fuglereddens kostpolitik.

 

MÅL:

1. At børnene får smag for en simpel og sund kost i hverdagen.

2. At børnene følger årets gang, igennem det der spises.

3. At børnene, ved selv at dyrke egne grøntsager, følger processen fra jord til bord.

 

 

Morgenmad:

Den morgenmad som børnene tilbydes i Fuglereden, fra kl.6.30-7.30, er økologisk havregryn, cornflakes, økologisk mælk og max en teskefuld sukker.

Der må ikke medbringes morgenmad hjemmefra.

 

Frokost:

Børnene har hver dag selv madpakke og drikkevand med hjemmefra.

Alle børn medbringer drikkeflaske, som har drikketud, med 1/2 ltr. rent, koldt vand. Det anbefales at flasken vaskes meget grundigt mindst hver anden dag. I sommerhalvåret fra maj til oktober er der brug for en isklump i vandflasken.

Vi opfordrer til at madpakken indeholder: Groft fiberholdigt mørkt brød med pålæg og meget gerne grøntsager og evt. skåret frugt til at gnave af. Herudover må der gerne medbringes lidt rester fra aftensmaden dagen i forvejen f.eks: et stk. fisk, en hakkebøf, en rest pasta eller lign. Nødder og mandler og lidt rosiner kan også medtages i madpakken.

Ved hvert måltid skal barnet starte med at spise en mad, så der bliver lagt en god bund, inden grøntsager og andet spises.

Vi frabeder os brugen af sølvpapir til indpakning, da det forurener naturen.

Frugtstænger, snackpølser og ostehaps skal på rugbrød.

Slik, kiks, kage, vafler og frugtyoghurt, myslistænger og saftevand må ikke medbringes i/til madpakken, da der er for meget sukker i. Såfremt man hjemme har bagt pandekager eller boller kan en sådan medtages, bare ikke dagligt.

 

Eftermiddag/frugt:

Fælles frugt, grøntsager og evt. et friskbagt brød lægges i kurv og skal så vidt muligt være økologisk. Frugt og grønt vasket hjemmefra.

Når basiskosten er sund og nærende, kan vi bedre tillade os at bage f.eks. en bålpande- kage og lign. Børnene lærer at spise og erkende, at kost grundlæggende skal være sund - så kan de bedre spise et lækkert (usundt) mellemmåltid af og til.

Vi handler og spiser - så vidt det er muligt økolgisk kost.

Vi modtager meget gerne riskiks og knækbrød til fælles mellemmåltid - giv det til personalet.

 

 

Fødselsdage:

Det aftales med personalet, i de enkelte grupper, hvordan fødselsdagen skal afholdes.

Fødselsdagen afholdes i børnehaven inden kl. 14.00, ofte om formiddagen.

Vi modtager ikke søde sager til fødselsdage. F.eks. slik og kage.

Vi har mange fødelsdage at holde sammen og vil gerne kunne styre vores fælles sukker indtag. Så hjælp os og støt op om et sundt alternativ på dagen. Spørg evt. personalet eller en forældrerepræsentant fra dit barne gruppe hvis du mangler gode alternativer.

Se gode ideer til uddeling, under "Sunde alternativer til fødselsdagsuddeling" på hjemmesiden.

 

 

Sådan afholder vi fødselsdage i de tre grupper:

Det at vi er aldersopdelte afspejles i mange ting, også i forhold til den måde der afholdes fødselsdag på i alderstrine, - de tre grupper:

Spætmejser 2-3 år:

Holder fødselsdag om formiddagen. Fødselsdagsbarnet sidder i fødselsdags ”kronstolen”. Der deles det medbragte ud, og der synges fødselsdagssang.

 

Grønspætter 3-4,8 år:

 Synger fødselsdagssang og barnet deler det medbragt ud. Det drejer sig om at synge sangen, synge med og for fødselsdagsbarnet om at være i centrum. Fødselsdagsbarnet siger værsgo.

 

Ugler 4,8-6 år:

Laver tegninger og billeder. Synger fødselsdagssang. Barnet deler medbragt spise ud og vælger 2 fødselsdagssten.

 

 

 

Pædagogisk handleplan i forhold til kostpolitikken:

I plantekasser og køkkenhaver dyrker vi selv lidt grøntsager, som bruges i den fælles kost, vi tilbereder og nyder sammen.

 For os er det vigtigt, at børnene selv er med til at gøre haven klar, så, plante, passe og at høste f.eks. jordbær og salat til frokost. Da børnehavebørn er i alderen 2-6 år, er det vigtigt for deres forståelse, at de selv har fingrene i jorden og erfarer, at sådan avler man grønt. Vi dyrker vores haver økologisk. D.v.s. uden tilsætning af kemisk gødning eller sprøjtemidler.

Vores små haver kan dog kun udgøre et tilskud til de madvarer, vi har brug for.  Børnenes forældre støtter os og har løbende og frivilligt årstidens frugt og grønt med, fra deres private haver. Dette har lige så stor underbyggende betydning, som det vi selv gør i forhold til kost og dyrkníng, her i børnehaven.

For at forstærke børnenes oplevelse af hvor madvarerne kommer fra, kan vi året rundt besøge en bondegård.

Når vi laver mad f.eks suppe på bålet, er det børnene der vasker og snitter grøntsagerne og putter dem i gryden osv. Ligeledes er de også med, når der indsamles urter til at krydre suppen med.

Når vi bager, maler børnene måske korn, som suplement til det færdigmalede indkøbte mel. Det er vigtigt, at børnene smager og lærer at kunne lide den smag, som frugt og grønt har, uden at de er tilsat alle mulige sødende og kemisk fremstillede smagsforstærkere.

Årets gang afspejler sig i vores kost således, at salat naturligt er noget man spiser meget af om forår og sommer. Kål, rødbeder mm. om efteråret, og om vinteren. Nogle måltider markere årstiden f.eks: Æg, pandekager og salat om foråret, brød og frugt ved høsttid, som regel spisekastanier om efteråret, ligesom blodpølse og æblegrød hører til ved juletid.